Избрани Новини

За първи път „Месец на фотографията” с 5 изложби

С цикъл от 5 изложби в Благоевград за първи път се организира „Месец на фотографията”

Той е част от проявите, организирани в общината в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата през 2019 г.

Първата изложба от цикъла бе открита вчера във фоайето на общината и ще остане експонирана там до 30 юни. Тя е организирана от Национално Сдруженние Фотографска Академия /НСФА/ „Янка Кюркчиева” по покана на общинското ръководство. Почитателите на фотографското изкуство могат да се насладят на репортажна фотография, артистични сюжети и други творчески усещания на български и чуждестранни автори. В изложбата са включени 63 снимки на над 20 майстори на фоторисунъка. Голяма част от творбите са с награди от различни фотографски конкурси и изложби под егидата на „Международната федерация за фотографско изкуство” – FIAP.

На специална пресконференция преди откриването на изложбата директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова благодари на Юри Трейман, председател на НСФА „Янка Кюркчиева”, и главния координатор на академията Емануил Трейман за оказаното доворие да изберат Благоевград за домакин на изложбата. Те от своя страна изразиха задоволство от възможността  да се включат в богатата културна програма на общината и подчертаха, че по наситеност на културния афиш Благоевград се нарежда на второ място след София.

Организираният „Месец на фотографията в Благоевград” ще продължи на 16 юни с обща фотографска изложба на благоевгрдаските фотографи, а на 26 юни в художествената галерия на града ще отвори врати още една изложба, в която ще бъдат изложени фотоси от международния конкурс „Дивото”. Известният благоевградския фотограф Красимир Матаров също ще покаже свои фотоси в самостоятелна изложба. Творбите са участвали в различни изложения в Приморско, Бургас и София.

Последната, пета изложба, органзирана съвместно от общината и НСФА „Янка Кюркчиева”, е на 30 юни. В нея ще бъдат включени творби на учащите се от Благоевград.

С фотопроявите в Благоевгради НСФА „Янка Кюркчиева” отбелязва своя 15-ти рожден ден и 5-годишнината на инициативата „Месец на фотографията”

Сдружението „Янка Кюркчиева” е създадено да популяризира и съхранява фотографското изкуство в България и чужбина. От април 2003 г. „Фотографската академия” е член на „Международната федерация за фотографско изкуство” – FIAP и е неин представител за България. Статуетката на „Фотографска академия” е голямата награда, присъждана за особени заслуги във фотографията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов