Избрани Новини

В Регионалния исторически музей си спомниха за революционера Кръстьо Асенов

На 2 юни 2014 г. Регионален исторически музей – Благоевград, съвместно с Общински съвет по наркотичните вещества – Благоевград организираха представянето на документалния филм „В огъня на борбата и любовта”, с режисьор Владимир Каперски. Филмът е посветен на живота и делото на революционера Кръстьо Асенов, племенник на Хаджи Димитър и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, войвода на Кукушката чета, загинал при обявяването на Илинденско-Преображенското въстание, информират от културната институция.

В хода на дискусията по темата уредникът от отдел „Българските земи ХIХ- началото на ХХ в.” Елена Александрова разясни някои върхови моменти от дейността на Кръстьо Асенов, чрез които той влиза в пантеона на безсмъртните дейци за свободата на българите от Македония и Одринско.

Авторът на филма г-н Каперски разкри концепцията си за изготвяне на филма като съвременна документалистика, отговаряща на потребностите на човека на ХХI век.

Г-н Каперски бе удостоен с почетна грамота от ОБСНВ – Благоевград за принос в популяризирането на историческото ни наследство.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов