Избрани Новини

Най-младият самодеен фолклорен клуб в надиграване с 34 клуба в Казанлък

Най-младият самодеен фолклорен клуб за народни хора в Разлог „Пирински наниз” игра с още 34 клуба от цялата страна  в 7-то Национално надиграване "Тъпан бие, хоро се вие" Казанлък 2014. Танцьорите от клуб "Рилски самодиви" село Бачево, община Разлог с ръководител Николай Наков също се включиха в атрактивното събитие, което събра многохилядна публика.

Изключително атрактивно и оригинално беше изпълнението на 40 – те участници от клуб „Пирински наниз”от Разлог и танцьорите от клуб „Рилска самодива”с. Бачево. Това бяха и единствените участници, които изпълниха своите хора на жива музика – тъпани и зурни, характерни за фолклора на Пиринския край, информират от пресцентъра на община Разлог.

Танцьорите от Разлог показаха обичта си към танца в изпълнените хора  „Ой Марийо” и „Разложко”. Младият клуб по фолклорни танци – само на няколко месеца, показа завидни умения и мерак към хората и народната музика. Стотици гости и участници останаха очаровани и запленени от изпълнението, което показа магията на танца. Според участниците от „Пирински наниз” специална заслуга за отличното представяне има ръководителя на клуба Мария Калоянова, която с много търпение, желание и постоянство преподава на самодейците не само уменията за игра на народни танци, но и любов към фолклора.

Площадът в Казанлък се превърна в истинска феерия от музика и танц, когато повече от 800 души се хванаха за ръце и играха на голямо и дълго хоро.

Дора Петкова един от организаторите  на "Тъпан бие, хоро се вие" изказа благодарност и признателност към ръководителя и цялата  група „Пирински наниз” от Разлог за  усилията за съхранението на българските традиции, за изучаването на най-атрактивните и красиви хора, които са емблема на Пиринският край.

Надиграването в Казанлък по традиция  започна страдиционнихора за участниците.Във втория кръг всеки клуб от общо 35-те участващи показаха своите умения в изпълнението на две хора по избор.

"Тъпан бие, хоро се вие"  се провежда всяка година и се организира от Читалище "ЖАР - 2002", Дора Петкова и Петър Белчев и Община Казанлък. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов