Избрани Новини

Звездите завладяват Разлог!Театралните празници ще продължат 7 дни

За трета поредна година Разлог ще бъде домакин на театралните празници “Звездите на театъра”

По традиция те ще започнат на 24 юни и ще продължат седем дни. Организатори са Община Разлог и Нона Йотова, подкрепени от спонсори.  Специален гост на празниците в Разлог тази година ще бъде Милен Русков, по чиито роман “Възвишение” е направен едноименния спектакъл, който зрителите ще могат да видят в рамките на театралната седмица. Романът на Русков единодушно бе обявен за роман на годината, за “събитие” в съвременната българска литература и от литературната критика и от читателите, информират от пресцентъра на община Разлог. 

Тази година фокусът на театралната седмица е комедията. Ще погледнем времето, в което живеем през призмата на смеха. Смешното е така многостранно, както и самият живот твърдят всички философи. И тази година ние сме избрали през призмата на смешното, на комедията да видим “нещата от живота”. С изключение на “Възвишение” всички спектакли в “Звездите на театъра” са комедии – съвременни или писани преди векове, но ще се изненадаме как нищо в човешките нрави не се е променило от времето на Молиер и Бен Джонсън. И ако е вярно, че “истинският смисъл на живота разбира само този, който умее да се смее” ние ви каним да се замислите през смеха., коментират организаторите.

Програмата на театралните празници започва на 24 юни със спектакъла “Смях в залата”, на следващия ден ще бъде представен авторски спектакъл на Камен Донев “Възгледите на един учител за всеобщата просвета”. Наричат Камен Донев “феноменът” на театъра, защото продължава да събира 4 000 души публика в зала 1 на НДК и горчиво да разсмива. 26 юни е запазен за едно истинско бижу, сякаш излязло от кралския двор на Луи ХІV – това е новият спектакъл на Лилия Абаджиева „Скъперникът” от Молиер, представен от Малък градски театър “Зад канала”.

Бляскавата съвременна английска комедия “На другата сутрин” ще представи на 27 юни Сатиричен театър “Алеко Константинов”.  Представлението е заразително смешно, с прекрасни актьори и изключително забавни ситуации за вечната тема за любовта – как да я открием, запазим и изведем до щастлив край.  

Народен театър “Иван Вазов” се качва на сцената в Разлог на 28 юни с една изключителна комедията за “нещата от живота” и лудостта на бита ни - “Работно време”, чийто автор и  режисьор  е Камен Донев.. "В пиесите най-често се занимавам с абсурда в ежедневието, в бита. Интересува ме желанието на човека да се спаси от предметния свят и да отлети за един друг космос, където няма закони и земно притегляне. Това са мечтите на хора, които са прекалено обвързани с това да се справят с живота си.”, казва Камен Донев.

Събитието на театралния сезон „Възвишение” по романа на Милен Русков ще се играе на 29 юни. "Възвишение" на режисьора Иван Добчев е спектакъл, който през историческия сюжет на романа на Милен Русков прехвърля мостове към днешния ден. Спектакълът донесе награда “ИКАР 2014” на Иван Добчев за режисура, номинация “ИКАР 2014” за дебют на Красимир Василев, награда  “АСКЕЕР 2014” за изгряваща звезда на Бойко Кръстанов

На 30 юни театралните празници ще бъдат закрити с “Волпоне”от Бен Джонсън на Сатиричен театър “Алеко Константинов”. Писана преди повече от 400 години, комедията не е загубила нищо от блестящия си хумор и сатирична острота, защото алчността и човешката ненаситност преминават през епохите и сякаш се възпроизвеждат във все по-уродливи форми. Героите са се скупчили като лешояди около умиращия богаташ Волпоне, който подпомаган от слугата си Моска се развлича, като търси все по-абсурдни начини за собственото си обогатяване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)