Избрани Новини

Смут и потрес сред спешните екипи в Благоевград, пращат ги в столицата

Заповед на здравния министър д-р Таня Андреева, с която се иска командироване в София на спешни екипи от областта заради кризата в спешната помощ в София, хвърли в смут и потрес работещите в ЦСМП-Благоевград.

Заповедта на министър Андреева пристигна към 16 часа вчера, за щастие в нея няма дата кога трябва да заминат екипите за София. В нея се иска окомплектоване и командироване в София на екипи, които да покриват адреси в столицата, след като миналата седмица медиците там депозираха оставки след скандала след смъртта на фотографът Елизабет Димитрова на 26 май, информира БГНЕС.

От 10-те филиала на ЦСМП-Благоевград се иска осигуряване на по един екип с линейки, които включват лекар, медицинска сестра и санитар. От кои филиали ще бъдат изпратени екипите, които ще се застъпват, на този етап е оставено за преценка на директорите, в случая д-р Величка Антова. Тя отказа коментар по заповедта. Най-вероятно екипи ще бъдат комплектовани от центровете в градовете - Благоевград, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог и Банско. По-малките, като Симитли, Кресна, Сатовча и Якоруда, в момента едва се оправят, след като разполагат с по една линейка.

Тъй като при първоначалното проучване се оказа, че няма желаещи за готвения образно казано "локаут" на стачкуващите си колеги от София, екипите от Благоевградска област ще бъдат командировани за по една седмица в София.

Самата заповед предизвика брожение във филиала в Благоевград. Най-притеснени са шофьорите, по простата причина, че ще трябва да изпълняват софийски адреси. При положение, че заради смяната имената на улиците, липсата на номерация на санираните домове и жилищни блоковете в кварталите, те едва се оправят в Благоевград, камо ли в София. Линейките са оборудвани с навигация, на този етап не е ясно как в нея благоевградските адреси ще бъдат заменени със софийски. Навигацията е въведена през 2008 г., но до днешна дата тя не е обновявана. Но това е най-малкото притеснение, тъй като благоевградските екипи най-вероятно ще дежурят в изнесените в столичните квартали спешни центрове.

По-голямото притеснение за момента е, че на практика благоевградските екипи ще трябва да заменят стачкуващите столични, което най-малкото е неколегиално. Още повече, че в средата на миналата седмица в ЦСМП-Благоевград започна подписка в защита на протестиращите в ЦСМП-София техни колеги. На този етап подписката все още не е изпратена в София.

От снощи шофьорите от Благоевград са в стрес, чуват се закани да излязат в болнични, но да не заминат за София. Най-вече заради притеснението как ще се оправят с повикванията в милионната столица. А и поради факта, че един вид ще влязат в ролята на стачкоизменници. Вчера след обяд след като пристигна заповедта на министър Андреева, като вирус се понесе слух, че след края на дневната смяна, веднага ще се замине за столицата. Двама от дежурните шофьори веднага вдигнаха кръвното.

Вчера новоназначеният директор на Спешната помощ в София д-р Александър Златанов каза, че от колегите му от страната е обещана помощ за сформиране на нови екипи. Две от четирите дежурни всеки ден линейки в ЦСМП-Благоевград към 16 часа вчера бяха проверени от старшата сестра Марияна Бобошевска и дежурните на смяна. Те трябва да бъдат преобродувани като спешни, за да заминат за София, в получената заповед няма дата от кога трябва да стане това.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов