Избрани Новини

Община Симитли включва горите си в социалната си политика

Предстои окончателното финализиране на процедурата по влизане във владение, стопанисване и управление на териториите от общинския горски фонд

Експерти от Регионалната дирекция по горите, РИОСВ Благоевград и представители на община Симитли проведоха съвещание за проекта на лесоустройствения план на община Симитли. На заседанието се нанесоха финални корекции и уточнения по проекта за плана. Предстои одобрението на проекта от РДГ Благоевград, информират от Симитли.

Община Симитли е собственик на 26 448 дка гори с общ запас от  над 250 000 куб.м. дървесина. С приемането на лесоустройствения план за управление, който е 10-годишен, реално ще бъдат разписани дейностите и отговорностите по стопанисване на горските масиви. Предстои да се уточни и правната форма, под която ще се извършва дейността в партньорство с ДГС Симитли. Вариантът е аутсорс или създаване на общинско дружество.

Идеята на местната власт в Симитли е дейността на новото дружество да подпомага и водената и до момента силна социална политика към жителите на общината. Дружеството ще добива и, съответно, продава дървесина за огрев на конкурентни на пазарните цени, ще се осигуряват и количества дървесина за отоплителните сезони на социално слаби граждани.

Средната възраст на гората в симитлийска община е 57 г., а средния запас е 99 куб.м на хектар с годишен прираст от 2.17 куб.м. на хектар. Предвиденото средно ползване е 1.65 куб.м  т.е под средния годишен прираст. От горите общината очаква годишно да се добива около 8 000 куб.м. дървесина. Основната идея е не ползването, а съхраняването на горите от община Симитли в партньорство с ДГС Симитли, категорични са общинари и лесничеи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов