Избрани Новини

Сертификати от Парк "Рила"!58 преподаватели провеждат обучения за зелени училища

58 преподаватели от 12 общини, граничещи с територията на Национален парк „Рила”, се включиха в 3-дневни екологични образователни програми за учители по природозащитно образование и интерпретации. Семинарните занимания се проведоха в курортното селище „Паничище”, а на преминалите обучението директорът на Дирекция „Национален парк Рила” инж. Димитър Русков връчи сертификати, удостоверяващи придобитите знания.

Участници в трите програми бяха представители на различни  образователни степени – предучилищно, начално и прогимназиално и гимназиално образование. Целта на конкретните семинарни занимания беше методическа подготовка на педагогически кадри в областта на организирането и провеждането на зелени училища.

Екологичните образователни програми са част от дейност „Интерпретация и образователни програми” по Проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза”. Общата стойност на проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила І-ва фаза” е 21 030 933,20 лв., от които 17 876 293,22 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 154 369,98 лв. национално съфинансиране.

Основните дейности, предвидени в проекта, са свързани с поддържащи и възстановителни дейности в гори, земи и водни площи, посетителска инфраструктура и капитално строителство, интерпретация и образователни програми, планиране и оптимизация на управлението.

В сферата на природозащитното образование и интерпретация са заложени дейности като подготовка, организиране и провеждане на екологични образователни програми, издаване на пакет от информационни, образователни и рекламни материали за парка и резерват „Риломастирска гора”, 3-D модел презентация за парка, постоянни експозиции и интерпретативни модули и табла в посетителските информационни центрове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов