Избрани Новини

Най-големия бисер на матурите го сътвори министърката!

Учениците в Кърджали имат по-високи оценки, защото са по-малко, смята Анелия Клисарова

Пунктуацията се оказала най-трудна за тазгодишните зрелостници, информират от МОН. Особено запетаите, ограждащи простите изречения в рамките на едно сложно.

След като бяха оповестени разбитите резултати на явилите се на двете задължителни матури тази година, стана ясно, че нито един дванадесетокласник не е събрал пълния брой точки - 100. Нищо чудно, след като 38 на сто от тях въобще не са писали свободен текст по последния си въпрос на матурата по Български език и литература - есе или интерпретативен текст върху "Кино" на Никола Вапцаров.

За сметка на това има петима ученици, изкарали точно 0 точки и на двата си зрелостни изпита - по Математика и БЕЛ.

Връщайки се обратно към българския език, основните изводи на експертите, са, че "зрелостниците могат да четат текст, но не и да създават такъв".

Леко е спаднал средният успех от всички матури спрямо миналата 2013 г. - от 4,73 до 4,71. По-малко двойки има по математика и физика, повече - по история и по философия. Два пъти по-малко са слабите оценки по география, но причината е, че драстично по-малко хора са се явили на нея. Най-големите отличници са тези, явили се на изпит по езици.

Сред всички дванадесетокласници има 133-ма с по две пълни шестици и 919 - с по две двойки на задължителните матури. Най-ниски са оценките в област Разград, а най-високи, включително по БЕЛ - в Кърджали.

Това даде почва на министъра на образованието и науката да сътвори най-големия бисер в зрелостната кампания тази година. "Може би това, че училищата в Кърджали са по-малки, с по-малък брой ученици, допринася за по-добрите резултати", беше обяснението на проф. Анелия Клисарова за отличното представяне на областта...

Каквато ни системата, такива ни зрелостниците!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов