Избрани Новини

Световен ден срещу детския труд и пет разрешения за работа на хлапета

Деца ще рабоят по курортите, но при строги правила и контрол

Едва пет хлапета са получили разрешение за работа от началото на годината в Бургаска област, стана ясно в обявения за Световен ден срещу детския труд 12 юни.

Те ще рабоят в курортните комплекси като помощници на пиколо на блок маса. Децата, за които работодателите са поискали официално разрешение от Областната инспекция по труда са на 14 години. Техните работодатели са поели ангажимент за тях и са напълно изрядни в цялата документация и отговорност по грижите за малчугаите и заплащането им. Проверките за експлотация на деча от инспекторите са изключително сериозни, а санкциите - големи. Това е причина през последните години работодателите да бъдат изключително бдителни и изрядни.

За сметка на това младежите, които са сключили трудови договори с работодател за трудова заетост през лятото са близо 30. Те са предимно от езикови гимназии и са наети като рецепционисти.

От друга страна в следващите години много ценна работна ръка ще се окажат младите хора, навършили 18 години със специалност "Организация на туризма и свободното време". Хотелските вериги по морето вече чакат с нетърпение първите млади сили, които ще поемат отговорната задача по планирането.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов