Избрани Новини

Вкусни буболечки

Мексико разполага с най-голям брой ядливи насекоми в света

Мексико разполага с най-голям брой ядливи насекоми в света и много от тях се сервират редом с хайвер, скариди и аспержи. Това са най-често сервираните блюда с буболечки в страната:

Gusanos (червеи)

Тези червеи се поставят в алкохолното питие мескал и имат вкус на пържени картофи. Насекомите се хранят с листата на алое вера. Те филтрират алкохола и мексиканците са убедени, че са силен афродизиак. Освен това са изключително богати на протеини.

Jumiles (миризливки или вонещица)

Ако не ви харесва идеята живи буболечки да пълзят в устата ви, спрете да четете сега. В град Таско, южно от Мексико Сити, тези насекоми са събирани от техните планински домове и се поставят в тако. Имат силен аромат – нещо като коктейл от мента и канела, който може да бъде както леко сладък, така и горчив. Освен това притежават обезболяващ ефект.

Chicatanas (гигантски крилати мравки)

Когато настъпи дъждовният сезон в Oaxaca, мравки с големината на монета се вдигат във въздуха, за да избягат от наводнените си гнезда и да търсят храна. Част от тях попадат в ръцете на местните жители и се превръщат в закуска. Това се случва само една нощ в годината и се превръща в събитие за населението. Мравките се смилат на паста, която се подправя с чили, сол и чесън. Този традиционен сос се маже щедро върху мексиканска царевична питка.

Escamoles (ларви на мравка)

В Пуебла настъпва истинско вълнение през март, когато идва сезонът на escamole. Извън Мексико хайверът е ценен и се използва като нарицателно за скъпа кухня. Но в Пуебла хапват не хайвер от риби, а от мравки. Смята се, че те имат аромат на яйца. Поднасят се сотирани с чесън, лук и масло.

Ahuatle (яйца на водна муха)

Тази храна е известна като „хайверът на ацтеките“. След това влиза в менюто на испанците и има над 500-годишна история на масата. Ларвите на водната муха са подправка към ястия с морски дарове – имат аромат, който напомня скариди.

Cuchamás (зелени гъсеници)

Изсушените cuchamás представляват за част от мексиканците не само храна, но и източник на добри доходи. Поколения от тях ги събират от храстите и ги продават на пазарите като деликатес. Тази търговия е съществувала в продължение на векове. Днес гъсениците се предлагат в глинени лъжички и са хрупкава бърза закуска.

Chapulines (скакалци)

Феновете на сушените скакалци казват, че те са чисти насекоми, защото никога не докосват земята - просто прескачат от един лист на друг. Можете да намерите това ястие навсякъде в Мексико. Обикновено скакалците се предлагат подправени с чили на прах и сок от лайм и съдържат почти толкова протеини, колкото сьомгата.

Alacránes (скорпиони)

На полуостров Юкатан местните жители са свикнали дотолкова със скорпионите, че ги консумират като близалки.

Libélulas (водни кончета)

Вълшебната смесица от лайм и сол прави ларвите на тези крилати насекоми много популярно ястие в Сонора, северната част на Мексико. Можете да ги ядете пържени или просто изсушени – като мезе към текилата.

Escarabajos (бръмбари)

Има 88 вида ядливи бръмбари в Мексико. Най-често срещаният на трапезата е chahui, който се храни с бобови шушулки. Tой има горчив вкус, който изчезва, когато се изпече добре, давайки път на вкуса на риба.

 

Галерията можете да разгледате тук.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов