Избрани Новини

Двойките минаха шестиците!Зрелостниците от Пиринско с 47 слаби оценки повече от отличните

135 са пълните шестици от държавните зрелостни изпити в област Благоевград

5 от отличните оценки са на изпита по Български език и литература, а останалите по втория предмет - по избор. Това съобщиха от Регионалния инспекторат по образование в Благоевград.

Отличен успех над 5.50 от двата ДЗИ имат 1164 ученици в Пиринско от явилите се на  изпитите 2802 ученици по БЕЛ и 2889 на втори ДЗИ по предмет по избор.

„Средният успех за областта ни е Мн. добър 4.51, което поставя областта ни на 3-о място в страната, след областите Кърджали и Смолян. Това е един висок резултат за нашата област, но той е и традиционен, защото областта ни по принцип е на едно от челните места в страната”, каза Владимира Караджова, старши експерт РИО - Благоевград, цитирана от e-79.com. 135 са пълните шестици от матурите на дванайсетокласниците. От тях пет са по БЕЛ, а останалите по втори предмет.

„Основно шестиците са на втори задължителен зрелостен изпит по математика и биология и здравно образование. Тази година с най-висок среден успех от двата зрелостни изпита в областта е СОУ „Братя Каназиреви” в Разлог, а на последно място е частното вечерно СОУ в Благоевград”, заяви Караджова.

Слабите оценки на матурите са общо 182, като 75 са по български език и литература.

„Зрелостниците, които не са се справили тази година с матурите, т.е. изкарали са слаби оценки могат да поправят това на есен. В края на август са ДЗИ, сесия септемврийска и ако те биха се съгласили да се явят на изпита, съгласно графика, през юли трябва да подадат в училищата, в които са се обучавали отново заявление за допускане до Държавен зрелостен изпит”, поясни старши експертът в РИО.

Заявления за явяване на поправителната сесия се приемат от 7 до 18 юли в училищата, в които са завършили зрелостниците, датите на поправките са 28 и 29 август, уточниха от РИО - Благоевград.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)