Избрани Новини

Стотици милиони птици умират при удари в...прозорци

Доброволци, които са документирали тези случаи, призовават архитектите да съобразяват сградите си, за да намалят броя на мъртвите птици.

Понякога птиците виждат растения през прозорците или просто отражението на небето и дърветата, но не и самото стъкло. Повечето летят с 30-40км/ч – сблъсъкът в прозорец с такава скорост обикновено е фатален, защото клюна на птицата се забива в мозъка й.

Макар такива случаи да има навсякъде, най-много са в големите градове, където бързо никнат високи сгради с много прозорци.

Местните видове изглежда вече се учат къде е безопасно да летят, но прелетните не успяват да идентифицират стъклото. Обикновено летят нощем, когато са незабележими за хищниците и използват звездите за ориентир, но се объркват от отраженията в градовете.

Привлечени от светлините, птиците спират за почивка и храна. Някои се удрят в прозорците докато се спускат, но най-често го правят на следващия ден, когато отново тръгват на път и отраженията са по-силни – според статистиките, най-много птици се блъскат в първите шест етажа на сградите.

Птиците често са заети да се оглеждат за хищници и храна, така че това което е пред тях, обикновено не е по-важно от това, което е зад тях.

Случаи на масови сблъсъци има документирани още от края на 19-и век, когато навлиза електрическото осветление. Мъртви птици често се откриват около добре осветени сгради като Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Днес, група доброволци обикалят 20 северноамерикански града през пролетта и есента, за да записват броя на загиналите птици и да призовават хората да си гасят лампите през нощта.

Идеята започнала в Торонто през 1993г – оттогава, програмата Fatal Light Awareness Programme (Flap) е записала повече от 66 000 сблъсъка на 166 вида птици.

“Торонто е град, построен на най-неподходящото място за птиците. Стои на пътя на един от най-големите миграционни коридори на планетата” – обяснява Майкъл Месър, основател на Flap.

На юг, във Вашингтон, доброволци покриват 6км район всеки ден през миграционния сезон. Тръгват преди залез и обикалят около сградите, където често намират доста умрели птици. Трябва да действат бързо – чайки и плъхове откриват труповете или уличните чистачи ги изхвърлят. Собствениците на хотели често събират птиците сутрин, за да не ги виждат гостите. По дърветата пък, гарвани дебнат да уловят някоя птица, преди да е ударила земята.

Документирането на сблъсъци на птици с прозорци става все по-подробно и Flap разполага с уеб приложение, което позволява на хората по света да докладват всеки такъв случай.

Трудно е да се направи точно преброяване в големите градове, затова статистиките не са точни. Най-доброто изчисление до момента, само за САЩ, е между 365 милиона и 988 милиона загинали при сблъсък с прозорец  птици всяка година.

Макар да няма доказана връзка между сблъсъците и спада в някои популации на птици, можем да предположим, че някои видове са засегнати от това.

За онези, които искат да предотвратят сблъсъците на птици в техните сгради, вариантите са доста ограничени.

Някои използват цветно тиксо върху прозорците, но това не е честа практика. Новите сгради могат да използват специални прозорци с керамичен дизайн в тях. Има и прозорци, излъчващи УВ сигнали, които са повече видими за птиците, отколкото за хората, но това е все още нова технология.

Има и друг начин – чрез закони. В Калифорния и Минесота вече е задължителнo някои части от сградите да са предвидени за птици. Подобен закон има и в Торонто./iskamdaznam.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов