Избрани Новини

Мюфтийството загуби, Историческият музей в Кърджали остава на държавата

Съдът осъжда Мюсюлманско изповедание гр. София да заплати на държавата разноски по делото в размер на 91 062 лв

Окръжният съд в Кърджали отхвърли като неоснователен предявения иск от Главното мюфтийство за собствеността на земята и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали, съобщават от областната администрация.

Делото е решено в полза на държавата, представлявана от областния управител на Кърджали. Мотивите и решението на съдията по делото са изложени на 32 страници, пише dnes.bg.

От администрацията допълват, че според решението съдът осъжда Мюсюлманско изповедание гр. София да заплати на държавата разноски по делото в размер на 91 062 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Пловдив в двуседмичен срок.

Припомняме, че мюфтийството претендира за сградата въз основа на нотариален акт от началото на миналия век, след като местен жител продал нива за духовно училище. Строежът започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма, твърдят адвокатите на мюфтийството.

Делото бе образувано в Окръжен съд Кърджали през януари 2013г. По него бяха изслушани свидетелски показания на 4 лица. Назначени бяха експертизи, последната от които комплексна съдебно-техническа и архитектурна.

Предоставен бе доказателствен материал и от двете страни, представлявани от адв. Красимир Руев, от страна на ищеца и главен юрисконсулт Васил Радев,представляващ държавата.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов