Избрани Новини

В Добърско започна пленер "Самуиловите войни" за 1000-годишнината от битката при Ключ

В село Добърско беше даден старт на 5-дневен художествен пленер под наслов "Самуиловите войни". Той е организиран от Регионален музей - Благоевград и е част от Националната програма за честване на 1000-годишнината от битката при село Ключ и смъртта на цар Самуил. Свой поглед за историческите събития отпреди 10 века ще пресъздадат върху платната Аксиния Милева, Галина Левашка, Живко Янев, Георги Стойчев и Огнян Механджиев.

Директорката на Регионален музей - Благоевград Христина Цонева обяви, че картините, нарисувани по време на пленера, ще бъдат излагани неколкократно по време на проявите от Националната програма.

Участниците в пленера и гостите на откриването му бяха поздравени от заместник-областния управител Костадин Дурчов, който пожела вдъхновение и спорна работа на художниците. Редом с тях ще творят и децата на Добърско, чиито рисунки също ще бъдат експонирани на изложбата на 20 юни, когато ще бъде закрит пленера.

Известните Добърски баби, признати от ЮНЕСКО за живи човешки съкровища, показаха с изпълненията си на автентични песни и танци, че изворът на вдъхновение в Добърско е неизчерпаем.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)