Избрани Новини

Плевнелиев: Институциите ще бъдат тук и ще си вършат денонощно работата!

Държавният глава и еврокомисарят по бедствията Кристалина Георгиева посетиха квартал "Аспарухово"

"Институциите ще бъдат тук и ще си вършат денонощно работата, докато свършат всичко - от най-спешните мерки, свързани с изчистването на калта, до по-важните мерки като описване на щетите". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който посети заедно с еврокомисаря по бедствията Кристалина Георгиева наводнения варненски квартал "Аспарухово".

Плевнелиев изтъкна, че не е тук, "за да се обяснява за кирки и лопати", а за да покаже, че държавата е на страната на гражданите. По думите му при посещението са набелязани "конкретни, ясни и точни мерки, за да се знае кой какво прави от тук нататък по отношение на овладяването на ситуацията около наводненията".

Тези мерки са валидни за всички институции по веригата - държавните горски стопанства, полицията, пожарната, хигиенните служби и пр., подчерта държавния глава и даде своето уверение, че ще има "достатъчно комисии във всяка къща, до всяко семейство, с подписи на експерти, които да кажат какви са щетите".

"Същевременно обобщените резултати от тези комисии трябва да отидат в държавните институции и да бъдат финансирани", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът обеща пред гражданите на Варна, че всеки ще бъде "компенсиран по правилата". Според него това е ангажимент, който държавата трябва да поеме пред всички бедстващи региони.

"След като държавата определи на годишна база 500 млн. лева за регионите, със сигурност ще намери пари за бедстващите във Варна и Добрич и на други места, но трябва да имаме ясна процедура и правила. За мен са важни институциите, но са ми най-важни хората. Затова искам да се обърна към гражданите и да кажа, че те ще видят солидарността на държавата", подчерта държавният глава.

Той обаче е на мнение, че за момента ситуацията не изисква необходимостта от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност.

"Бях на заседанието на Областния кризисен щаб, чух внимателно всички и участвах в самото заседание. Виждам по-добра координация, желание на институциите да набележат спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. Чух всеки и казах , че и аз като държавен глава, съм част от Кризисния щаб", заяви Плевнелиев, като добави, че на хората им трябва не Кризисен щаб по национална сигурност в София, а институции, които да действат на място; близо до хората във Варна, Добрич, Велико Търново "и където е необходимо".

Предстои президентът Плевнелиев и еврокомисар Георгиева да посетят и Добрич, където по официални данни наводненията са взели една жертва и са нанесли щети, които все още не могат да бъдат оценени.

Как се възстановяват хората от кв. "Аспарухово" във Варна можете да следите на Varnautre.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов