Избрани Новини

Нов проект на община Банско за трансгранично сътрудничество с Македония

В Банско бе проведена еднодневна пресконференция за началото на проект „Обща култура, традиции и история – мост към нашето европейско бъдеще“ по „Програма за трансгранично сътрудничество България – Македония 2007-2013”.

Проектът е финансиран в рамките на Приоритетна Ос 2: Подобряване качеството на живот; 2.2 Оползотворяване на културните ресурси, стартира своите дейности.

Това е инвестиционен проект и срокът на изпълнение е 24 месеца до 18.12.2015 г. Проектът се реализира в партньорство с Община Гевгелия, Република Македония, като Община Банско е водещ партньор в проекта. Първоначалният одобрен бюджет е в размер на 298 963.17 €, от тях 85% са осигурени от ЕС, а 15% е съфинансирането от националния бюджет на Република България.

Проектните дейности са четиринадесет и инвестиционните елементи, които включват са реконструкция на читалище „Никола Вапцаров“ в с. Филипово, общ. Банско и реконструкция на покрива на Пионерския дом в община Гевгелия, Република Македония.

Основните цели на проекта са активно сътрудничество между партньорите за подобряване на икономическото развитие на трансграничната зона чрез дейности, свързани с културния туризъм и осъществяване на ефективно трансгранично сътрудничество в областта на културния обмен и извършването на съвместни дейности. В рамките на проекта ще бъде разработен общ туристически гид, ще бъде открита съвместна етнографска изложба в читалището във Филипово и в Пионерския дом в Гевгелия, придружени от фолклорна вечер и от представяне на културните особености и приликите между двата партньора. Ще бъде организиран и еднодневен фолклорен фестивал в Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов