Избрани Новини

В Македония!Пипнаха благоевградски бизнесмен с 380 000 евро в корите на автомобила му

Благоевградски бизнесмен е пипнат край македонския град Куманово с 380 000 евро, скрити в корите на автомобила му БМВ Х5

Той е задържан при разработена при пълна секретност акция на македонската полиция срещу крупна престъпна група, пуснала пипала в Македония и България. 39-годишният благоевградски бизнесмен, чиито инициали са В.П., е сочен за мозъка на мафиотската структура. Той ескортирал два влекача, натоварени с чисто нова техника, която е била застрахована и обявена за открадната. Нейното предназначение е било да бъде изнесена от пределите на Македония и да бъде пласирана в България. Според наши източници техниката е била предназначена за бизнесдама от Шумен и бизнесмен от Добрич, пише в. "Вяра". Във влекачите е имало комбайн марка „Клaас-660’’ и трактор „Джондер”, застраховани за 2.2 млн. лв.

Според властите в Македония по тази схема – купена, застрахована, обявена за изчезнала и препродадена нова техника, са източени 320 млн. лв. Това е установената липса в КРК-Македония.

Заедно с В.П. са арестувани и шофьорите на влекача Кирил К. от Самоков и Милчо К. от Дупница. В.П. е стар познайник на полицията и е разследван от Европол за източване на големи суми пари от застрахователни дружества по отработена престъпна схема. В.П. е разследван и за пране на пари. Името му не се съобщава, тъй като в момента тече разследване и предстоят арести на над 30 души, включително и политици от двете страни на границата.

В.П. изкупувал предприятия, сринати до основи, част от които успявал да вдигне на крака. 

Припомняме, че през март на КПП-Златарево бяха задържани четирима автоджамбази с два нови багера за над 1 000 0000 лв., предназначени за мастит дупнишки бизнесмен. Сред арестуваните беше и петричкият бизнесмен Тихомир Лазаров. В нощта срещу 9 март на македонския пункт срещу ГПП – Златарево са засечени четиримата автоджамбази от Петрич, Пловдив и Струмица при опит да вкарат нелегално два чисто нови багера марка „Комацу”, производство 2013 г. Стойността на багерите била над 1 000 000 лв. Според показанията на един от задържаните – Чавдар Николов, с прякор Чачи от Пловдив, те били предназначени за дупнишки бизнесмен. За да отърват кожата и да намалят присъдите, двама от шофьорите направили пълни самопризнания. В резултат бе заключен в Скопие и шеф на застрахователна компания. Македонските бизнесмени влезли в далавера с нашенци. Македонците купували скъпа строителна техника директно от вносителя, в повечето случаи чисто нова, веднага я застраховали на същата стойност, после я продавали под масата на нашите автоджамбази на по-ниска цена. Нашенци плащали на митничари и прекарвали техниката през граница, а македонците обявявали техниката за изчезнала, като се ръсели на застрахователния бос и получавали застрахователните суми. Схемата действала безупречно от осем години. Масираните действия на македонската полиция срещу трансграничната банда започнали през декември м.г., групата била поставена под наблюдение и се е следяла изкъсо от македонските спецслужби. Голямата цел на тайната полиция на Скопие била да намали застрахователните автоафери между двете страни. Тенденцията е забелязана още в края на 2008 г. – автоджамбазите се ориентирали към скъпа строителна техника на лизинг и кеш.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов