Избрани Новини

Адвокатската колегия ще призове своите членове да си направят електронен подпис

Животът

25-06-2014, 14:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

ВОС и АК Варна обсъждат взаимодействието между съда и адвокатурата

По утвърдена вече традиция съдии и адвокати обсъдиха актуални теми и текущи проблеми на комуникацията между ВОС и представителите на адвокатурата. Юристите коментираха фактори, които оказват влияние върху движението на делата и посочиха конкретни мерки за преодоляване на възникнали проблеми. Бяха обсъдени и предложени за разрешение въпроси, свързани с насрочването на съдебните заседания, с пропускателния режим на влизане в съдебната сграда, с възможността адвокатите да получават на електронните си пощи протоколи от съдебни заседания, уведомления и съобщения.

АК Варна ще призове своите членове да си направят електронен подпис, с който ще имат възможност по-лесно и безпрепятствено да се легитимират като страна по делата и да получат достъп до материалите от електронните папки на преписките. След уточняване на функциите на техническите сътрудници на адвокатите, се постигна договореност за начина на получаване на съдебни книжа от деловодствата на институцията. Съдиите и адвокатите ще обединят усилия чрез съсловните и неправителствените организации, за да мотивират законодателите за промяна в нормативната уредба, която да регламентира въпроса с насрочване на съдебни заседания през съдебната ваканция, освен в предвидените по закон случаи, както и нормативна регламентация на въпросите, свързани с изтичане на процесуални срокове през съдебната ваканция.

Обща е волята на съда и на адвокатурата във Варна да подобрят културата на поведение на всички страни, участници в съдебните заседания. Следващата работна среща между ВОС и АК Варна ще е през есента на 2014, в началото на новата съдебна година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов