Избрани Новини

М.Кунева: Излизаме със силна дясно-центристка програма на РБ и първи 10 закона

Държавата е оставена в плячка на всеки, който се докопа до публичен ресурс, каза пред журналисти в Благоевград Меглена Кунева

Излизаме със силна дясно-центристка програма. Акцент в нея ще са влизането в еврозоната, Енергийния и Банковия съюз на Европа, съживяването на малкия и среден бизнес, животновъдството и земеделието, подобряването на стандарта на живот в малките населени места. РБ ще посочи 10 закона, които ще промени или приеме в първата си година в парламента. Така хората ще могат да следят как Блокът изпълнява ангажиментите си. Това обобщи пред журналисти в Благоевград лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя припомни заявката на РБ за едногодишен насочен мандат, в който да се отворят и договорите в енергетиката, ако се налага и с помощта на външен одит, за да се види собствеността, ефектите от приватизацията в сектора и какви са ползите на държавата. Това значи политиката да води до справедливост, обясни Меглена Кунева, която даде оценката, че държавата е оставена в плячка на всеки, който се докопа до публичния ресурс. Настоящите управляващи показаха, че не са способни на реформи и веднага трябва да се стигне до споразумение за дата на предсрочните избори, счита още лидерът на ДБГ и подчерта, че доверието в управляващите и политическата класа е разрушено. От друга страна, купувайки гласове, политиците също показват, че не вярват на хората, което налага РБ да убеди гражданите, че изходът са само дълбоки промени в системата след предстоящите избори, според Меглена Кунева.
Реформаторският блок ще се яви в същия формат на предстоящите избори, както на изборите за Европейски парламент, категорична бе тя и допълни, че очаква политическите сили да изложат ясни програми за създаването на работни места, подкрепа за бизнеса, достъп до кредити, реформи в здравеопазването, образованието, съдебната система, пенсиите и администрацията. Първо – програмите, после – листите и накрая – амбициите за парламентарни групи, степенува задачите Кунева като допълни, че изборите не трябва да се превръщат в състезание между твърдите ядра избиратели, а в състезание за връщане доверието на хората. По повод върнатото споразумение от ЕК за еврофондовете за България до 2020 година Кунева каза, че това не са технически преговори, а силен знак от Брюксел, че държавата не умее да си направи приоритетите. Според нея, времето на присъединяването към ЕС е било най-добрият период за страната. Задачата ми при преговорите беше да не позволя да се разводни преговорния процес и да не се отложи влизането ни в ЕС заедно с Хърватска – т.е. за миналата година, обясни още Меглена Кунева, като подчерта, че 7 години по-късно страната пропуска да получи повече от ЕС, въпреки че вече е пълноправен член на Съюза.

По думите й, в момента се прави сериозна вътрешна организационна структура в „Движение България на гражданите“ и подготовка за обща програма на РБ. Кунева бе в Благоеврад за делегатското събрание за избор на областен координатор на ДБГ. Делегатите от всички общини на областта избраха адвокат Анна Бистричка на мястото на досегашния областен координатор Боян Табутов, който от няколко месеца е в чужбина. На събранието присъства и зам.-председателят на ДБГ и организационен секретар на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов