Избрани Новини

8 брутни работни заплати за учителите при пенсиониране

Животът

26-06-2014, 20:09

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От следващата учебна година учителите ще получават по 8, а не по 6, както досега, брутни работни заплати като обезщетение при пенсиониране. Това е записано в новия Колективен трудов договор, извоюван от Синдиката на българските учители и подписан съвместно днес с просветния министър Анелия Клисарова.

В споразумението също така вече са конкретизирани и записани параметрите за базовите стартови заплати за младши и старши учители, помощник-директори и директори. При  минималните начални заплати има и увеличение, като за него вече са осигурени нужните 4,1 млн. лева, които ще обхванат близо 24 хиляди преподаватели.

Класното ръководство вече ще се заплаща не само за преподавателите в училищата, но и за учителите в детските градини.

Предвижда се и увеличение на парите за за работно облекло - по 350 лева годишно за учители и по 250 лева за непедагогически персонал. Разписани са и трите бонуса, които получават преподавателите - в началото на учебната година, за 24 май и за Коледа. Добавено е и допълнително заплащане от по 20 лева на работещите с деца със специални образователни потребности.

За пръв път от десетилетия се смъква нормативът на преподавателите по история, география и философски науки, като от 720 часа годишно, той става 684.

Очаква се постановлението за новия колективен трудов договор да бъде прието следващата седмица от Министерски съвет.

Източник manager.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов