Избрани Новини

Изграждат параклис при православния кръст в Зайова поляна

Параклис ще придаде завършен вид на комплекса "Памет и вяра над Благоевград", където преди година бе издигнат 33-метров кръст.

Преди дни конструкцията на параклиса бе стоварена в местността "Зайова поляна", където на 24 май миналата година бе издигнат 33-метровия железен кръст. Той е поставен върху 5-метров фундамент и бе осветен на Свети Дух (24 юни миналата година) от покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил.

Идеята за издигане на параклиса е на заместник-кмета на общината Васил Благоев, напуснал доброволно поста си в началото на този месец. В момента на параклиса е излята бетонова площадка. След като се втвърди бетона, параклисът ще бъде монтиран в началото на алеята, водеща към 33-метровия кръст, символизиращ христовата възраст. След това параклисът ще бъде изографисан.

Мемориалът "Памет и вяра" е издигнат на хълма над Благоевград и макар че се вижда от километри, не се превърна в мечтаното място за посещение от страна на благоевградчани. Нещо повече, за година съществуване той на два пъти бе обект на вандалски прояви. Откраднати бяха осветителни тела и железните им стълбове. Въпреки нощната охрана.

След построяването на параклиса Бог ще пази мемориала, носещ още името "Православен кръст", поне според табелките. До него води 4-километров асфалтов път, тръгващ от жк "Еленово" и по който се провежда традиционното планинско автомобилно рали. Мемориалът е достъпен и посредством пътека, тръгваща от младежкия дом и минаваща през парка "Ловен дом". Дължината й е не повече от 1200 метра, но е доста стръмна. /БГНЕС



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)