Избрани Новини

ЮЗДП ограничи до минимум кражбата на дървесина

Въвеждането на дистанционно отчитане на превозните билети при извозването на обла дървесина от всички обекти и отдели на „ДГС Гърмен” към Югозападното държавно предприятие има своите преки и косвени ползи. Това заяви директорът на стопанството инж. Денислав Шенгов при представяне на резултатите от пилотния проект "Дистанционно предаване и отчитане на превозни билети при транспортиране на дървесина". Според него най-важната полза е ограничаването до минимум на възможностите за нерегламентиран превоз и кражби на дървесина. Онлайн системата гарантира пълно проследяване на движението на дървения материал в реално време, като по този начин се елиминира вероятността за повторно използване на превозен билет.

В горското стопанство в Гърмен са обучени 22 служители, които ще издават дистанционни електронни превозни билети. За целта те ще използват специални терминали, в които е вграден допълнителен модул за безжична връзка /BLUETOOTH/ с мобилен телефон с операционна система.

„Електронни билети се ползват в горските стопанства от 2009 г., но връзката беше жична. Информацията се въвеждаше с 3-4 дни закъснение, а понякога и със седмици. Доработихме този продукт и в момента данните идват в сървъра на горското стопанство до 1 минута след издаването на електронния превозен билет”, разказа Владимир Чилов, ръководител на екипа, създал софтуера. Директорът на „ДГС Гърмен” Денислав Шенгов увери, че с електронния превозен билет се дават всички необходими данни за дървесината – кога се товари, къде ще пътува, с какъв камион, какъв асортимент и вид е, за коя фирма се вози.

„Оставя и електронна следа в сървъра. Не може да се изтрие и манипулира. Във фирмата, която създаде този продукт, остават същите данни, които се архивират. Правим икономии с помощта на новата система – служителите няма вече да пътуват до горското, ще пестим от бензин и амортизации на колите. Всички контролни органи също получават нужната информация. Може да се направи и гласово въвеждане на данни”, разкри още от предимствата на новата електронна система горският шеф.

„ДГС Гърмен” винаги е било отворено за иновации и затова не е чудно, че то е първото териториално поделение към ЮЗДП, в което се въвежда новата електронна система. От началото на юли системата предстои да заработи и в „ДГС София”. Предвижда се поетапното прилагане на този начин на отчитане във всичките 38 стопанства към предприятието. Това ще позволи цялата информация за движението на дървесината да постъпва незабавно в сървъра на централното управление на Югозападното държавно предприятие – Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов