Избрани Новини

Страсбург осъди държавата заради смъртта на Чората

Българската държава отново бе осъдена от Съда в Страсбург за полицейско насилие и неадекватното му разследване.

Този път решението на Съда в Страсбург е по скандалния случай от 2005 г., когато петима полицаи от Благоевград пребиха до смърт Ангел Димитров-Чората, предварително закопчан с белезници, съборен на земята, ритан и удрян до настъпването на неговата смърт.

След продължителен процес у нас Върховният касационен съд стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа. Съдът не приема, че има самостоятелно нарушение на чл. 6§1 (право на справедлив процес), доколкото това е част от нарушенията по чл. 2 и чл. 3 от ЕКПЧ.

Жалбата е подадена на 5 декември 2011 г. от четирима роднини на Ангел Димитров. Това са двамата му родители, синът му Райчо, роден през 2000 г. и жената, с която живял на съпружески начала. Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата и близо 35 000 лева за разноски.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на полицейската операция "Респект", разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Делото три пъти стига до ВКС. Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато най-накрая ВКС не ги оправда.

Интересни са аргументите на съда, с които той обявява, че няма нарушение на изискването за безпристрастност на съда заради публичните изявления на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и на министър-председателя Бойко Борисов, направени през август 2009 г.

По същото време, малко след като Военно-апелативния съд произнесе тежки присъди на полицаите в Благоевград е организиран протестен митинг срещу присъдите, на който присъстват над хиляда души, сред които и много полицаи. Горе-долу по същото време Цветанов се среща с роднините на петима офицери, както и с началника на Областната дирекция на вътрешните работи в Благоевград, и дава интервю, в което казва, че полицаите са изпълнявали задълженията си по задание и съответно на закона, те не са извършили убийство.

Министърът изразява убеденост, че по-горният съд ще "подходи по делото по-задълбочено" и ще "анализира абсолютно всички факти и обстоятелства, така че делото ще има наистина справедливо разрешаване". Горе-долу по същото време премиерът Борисов заяви пред медиите, че присъдите на полицаите ще бъдат отменени и призовава Върховния касационен съд да вземе "правилното решение".

Според ЕСПЧ, макар че тези изявления на вътрешния министър и премира не са приемливи, няма достатъчно доказателства, че те са повлияли на съда, защото и след това съдилищата по това дело са произнасяли разнопосочни решения, включително и потвърждаване на осъдителните присъди. Разнопосочните решения на съдилищата са достатъчна индикация, че реално тези изказвания на Борисов и Цветанов не са имали ефект върху съдилищата.

В същото време, ЕСПЧ коментира критично изявленията на Борисов и Цветанов, като казва, че подобни изказвания на публични фигури в организирана кампания създават впечатлението, че и двамата са правили опит да насочват решенията на съдилищата и с това не са оказали дължимото уважение към съдебния състав. Техните критики обаче очевидно не са били достатъчни, за да повлияят на съда, ако се съди от разнопосочните решения./Правен свят



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов