Избрани Новини

Затягат контрола върху тютюна

Държата губи половин милиард от сивия сектор

Агенция за тютюна ще води регистри на производители, преработватели и производители на цигари. За това гласуваха народните представители от икономическата комиция към НС. Това предвиждат последните поправки в закона за тютюна.

Фирмите, които изкупуват тютюн, няма да могат да отказват количествата, за които са подписали договори. Предвижда се и държавни оценители на качеството, от което ще зависи и цената. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите подкрепиха създаването на регистрите. С тях щял да излезе на светло целият цикъл от нивата до производството на цигари, пише 24chasa.bg.

В момента 15% от тютюна е в сивия сектор, от което хазната губела годишно между 400 и 600 млн. лв. От сдружението на производителите на ориенталски тютюни подкрепиха задължението търговците да изкупуват договорените количества. Сега имало случаи, в които фирми купували не повече от 25% от договорените предварително количества.

Опозицията от ГЕРБ възрази срещу закона и смята, че се налага тотален контрол, някои от депутатите дори използваха думата "крепостничество". А защо не направим агенция за домата, предложиха още те.Групата на БСП подкрепи закона и той мина на първо четене с 10 срещу 8 гласа. Вчера пък правителството прие друга промяна в закона за тютюна. С нея отпада забраната за производство и продажба на заготовки за цигари с филтър, които се пълнят с нарязан тютюн.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов