Избрани Новини

Силно тръскане на главата в синхрон с хард рок или хеви метъл музика може да ви убие

Вид танц причинява субдурален хематом

Т.нар. хедбенгинг - вид танц, включващ силно тръскане на главата в синхрон с хард рок или хеви метъл музика, може да е опасен за здравето, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Макар че хедбенгингът обикновено е смятан за безвреден, германски лекари оповестиха, че открили мозъчен хематом у 50-годишен мъж през януари 2013 г., 4 месеца след като той присъствал и танцувал на концерт на хеви метъл групата "Моторхед".

Пациентът се оплакал от мигрена, която с всеки изминал ден се усилвала. Лекарите идентифицирали субдурален хематом, който отстранили чрез трепанация.
Субдуралните хематоми често са следствие от черепни травми.

Когато черепната травма е незначителна, хематомът може да се появи няколко седмици след удара. Хематомите са в основата на прогресивна мозъчна компресия.

В медицинската литература се споменава за три сходни случая, приписани на хедбенгинга, през последните няколко години. Един от пациентите умрял вследствие на остър субдурален хематом, пише БТА.

"Случаите обаче вероятно са повече, тъй като симптомите често остават незабелязани или причиняват умерено главоболие, което спонтанно изчезва", отбеляза Ариян Пирадеш от Медицинския институт в Хановер. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов