Избрани Новини

Бежанци от Ирак и Сирия се установиха в Гоце Делчев

Бежанци от Ирак и Сирия трайно са се установили в Гоце Делчев. Днес те имат работа и дом. Един от тях е Али. Той е в България от 8 месеца. След бежанския лагер, от месец живее е в Гоце Делчев. От Сирия пристигат и съпругата му с 3- годишния им син. Семейството започва работа в цех за костюми. „След като вече имам работа, се чувствам много добре. И семейството ми е тук, и детето, много сме доволни”, казва мъжът, цитиран от bTV.

12 бежанци работят в шивашкия цех като шивачи и гладачи. Живеят на квартира, а наемът за първите 6 месеца покрива работодателят им. Според немския индустриалец, собственик на цеха, хуманно е да помогнеш, но е задължително да изискваш труд в замяна. Казва, че новите му работници постепенно свикват с целодневната работа.

„Хората трябва да учат, трябва да бъдат тренирани, да изпълняват работата отговорно и коректно, трябва да свикнат да работят 8 часа, нещо, което и в България не навсякъде е ясно: че 8 часа е обикновеният работен ден”, посочва Бертрам Ролман. 

Освен заплата, бежанците ще получат и сертификат за шивачи, ако усвоят тънкостите в занаята. На този етап те казват, че са щастливи и спокойни в страната ни и единственото, което искат, е сигурна работа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)