Избрани Новини

В Казанлък изучиха деца от малцинствата на български език

Чрез проект на общината малките се адаптираха по-лесно към учебния процес

В Казанлък приключиха дейностите по проекта "Добро образование сега - добри възможности в бъдеще", чрез който деца и ученици от малцинствата подобриха езиковите и говорните си умения по български език, придобиха социални умения и осъзнаха нужда от образование.

Учителите придобиха допълнително специфични знания и умения за работа в мултикултурна среда. Създаде се положително отношение и нагласа от страна на родителите и осъзнаване необходимостта от образование, като гаранция за бъдеща успешна и социална реализация.

Дейностите по проекта дадоха възможност на децата да се адаптират по-добре към учебния процес. Бяха създадени допълнително условията за интеграция на децата и учениците от етнически малцинствени групи от община Казанлък, чрез мотивираното им включване още от най-ранна възраст в образователния процес. В края на проекта и родители, и деца изразяват убеждение, че това ще доведе до тяхната по-успешна социална и трудова реализация в бъдеще.
Бяха закупени множество материали и консумативи за нуждите на обособените ателиета и клубове на обща стойност 44 800,08 лева. Също така детските градини и училища, партньори по проекта, получиха лаптопи, аудиоплатформи, видеокамера, проектор на обща стойност 9 140,88 лева. За нуждите на проекта бе изработен специализиран образователен софтуер, чрез който децата от подготвителните групи и учениците от първо до четвърти клас имаха възможност да получат знания и практически умения за работа с компютър и как да го използват в обучението си по различните образователни направления. В рамките на дейността бяха осъществени посещения в различни обществени институции, като децата и учениците се запознаха със спецификата на различните професии в тяхната характерна среда – пожарна, полиция, болница, община , търговски център и т.н. По време на наблюденията бяха направени много снимки, от които на 16 май 2014 г. по време на заключителния концерт бе направена изложба във фоайето на НЧ „Искра – 1860“, гр. Казанлък. В края на м. март 2014 г. бяха осъществени две екскурзии: из Долината на тракийските царе – на 22.03.2014 г. и до гр. Калофер, гр. Карлово и гр. Сопот – 29.03.2014 г. Посетени бяха културно-исторически забележителности. В следствие на натрупаните преживявания по време на екскурзиите децата имаха възможност да се включат в конкурс за написване на есе на тема „Аз в моя роден край“. Най-добрите бяха публикувани в местния печат.

В разстояние на 208 учебни дни 15 деца от т. нар. язовирско селище бяха транспортирани до ОДЗ „Синчец“, с. Копринка, където за първи път имаха възможност да овладяват български език чрез включването им заедно с другите деца в интерактивните и творчески дейности.

Проектът "Добро образование сега - добри възможности в бъдеще" е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013 г. чрез Европейския социален фонд. В него участваха 8 детски заведения и учелеща от общината - ОДЗ „Пчелица“ с филиал в с. Бузовград, ОУ „Васил Левски“, с. Бузовград, ОДЗ „Детелина“ с. Горно Черковище, ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Горно Черковище, ОДЗ „Славейче“ с филиал в с. Ръжена, ОДЗ „Синчец“, с. Копринка, ОДЗ № 2 „Снежанка“, гр. Казанлък и ОУ „Кулата“, гр. Казанлък. Общата стойност на проекта е 150 125,90 лв., а продължителността му е 15 месеца.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов