Избрани Новини

Благоевградчани в люта битка за оборотно кафене край ЮЗУ

Частният съдия-изпълнител Шукри Дервиш влезе да описва имуществото в кафене „Афинити“, намиращо се срещу Югозападния университет. Заведението беше затворено в четвъртък на обяд, а на входната врата бе залепен лист с надпис „Не работи, авария!!!”. Отпред се закотви една от сервитьорките, която седна на стол и запали цигара, докато вътре хората на частния съдебен изпълнител и оценителят на недвижими имоти Виктор Рашев си вършеха работата, пише "Струма". Причината за намесата на частния съдия-изпълнител е съдебен спор между собственика и строителя, в който всеки брани своя интерес. Лъскавата жилищна кооперация е построена върху имот на благоевградчанина Воин Радев от строителната фирма, собственост на Атанаска Митева, но управлявана от нейния син Ивайло Митев. Съгласно договорката собственикът на земята трябвало да получи партерното помещение, както и апартамент до ключ, а останалото е за строителя. След преустройство на партера е изграден кафе-ресторант на две нива с вътрешна стълба, като през март 2012 г. 80-годишният Воин Радев дал обекта на другата фирма на строителя, да го ползва за 20 години срещу приличен наем. Де юре фирмата е пак на 61-годишната Атанаска Митева, но реално с бизнес делата основно се занимавал синът Ивайло Митев.

След смъртта на Воин Радев ситуацията се променила, особено след като неговият син Марио Радев изтърпял присъдата си за наркоразпространение и решил да вземе нещата в свои ръце. Той предприел действия по съдебен път за разваляне на договора за 20-годишното ползване, поради неспазване на основното задължение от строителя - да им предаде до ключ апартамента и напълно завършен ресторант.

Контрадело завел и строителят, и в крайна сметка договорът за учреденото право на ползване за 20 г. е развален, твърди адвокат Георги Чорбаджийски, който защитава интереса на Марио Радев. През януари тази година на името на 78-годишната му майка Евгения Радева е регистрирана фирма, която става собственик на имотите в сградата - кафе-ресторанта, недовършения апартамент и други помещения.

Гражданските дела между двете страни са висящи, но наскоро е отбелязано раздвижване. По искане на една от фирмите преди 2 седмици в Окръжен съд е издадена обезпечителна заповед, с която е запорирано движимото имущество в кафенето на стойност 178 892 лв., за които ищецът претендира, че са негови. Описът на мебелите и оборудването на кафенето продължил няколко часа, след което е преустановен, тъй като адвокат Георги Чорбаджийски размахал документи за собственост на част от запорираните вещи. Той настоял описът незабавно да бъде преустановен до приключване да съдебния спор. Точно това било постигнато и така не се стигнало до изнасянето на мебелите от кафенето навън.

Съдебната сага между фирмите със сходни имена за апетитния имот тепърва ще търпи развитие.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов