Избрани Новини

Отказаха регистрация на македонистко сдружение, не се разбраха с Окръжен съд-Благоевград

Окръжният съд в Благоевград отказа да регистрира македонисткото сдружение ОМО "Илинден" като юридическо лице с нестопанска цел.
В представените пред съда цели прозира, насочването им срещу единството на нацията, мотивират се магистратите. Сдружението искало "в предучилищното възпитание македончетата да изучават майчиния си македонски език, тъй като възпитателите забраняват на децата да говорят на все още на малко останалия македонски фонд".
В устава пък било записано, че ще защитава "македонското нематериално културно наследство, което е подложено на етноцит от страна на българските културни институции". Омовци искали да провеждат "симпозиуми, пресконференции за причините за провежданата политика на насилствена асимилация, дискриминации и ксенофобия спрямо македонците от България". В Устава специално се подчертава, че ОМО "Илинден" е "македонска организация на етническа основа и произход в границите на България", пише "24 часа". "Конституцията на РБългария забранява организации, чиято дейност е насочена срещу единството на нацията, към разпалване на национална и етническа вражда", мотивират се съдиите в отказа за регистрация. Те изтъкват още редица несъотвествия със законодателството, които не позволяват организацията да бъде вписана в регистъра на сдруженията с нестопанска цел.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов