Избрани Новини

Поставят изкуствена тазобедрена става в Университетска болница

Мисия Пловдив

07-07-2014, 10:23

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пациентът, на който ще бъде направена операцията, е 67-годишен мъж

Операция за поставяне на изкуствена тазобедрена става ще направят днес в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги” началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев и ортопедът от Медицицинския факултет на Медицинския университет в Истанбул проф. д-р Йонус Сюзен.

Пациентът е 67-годишен мъж, при когото старо счупване на тазобедрената става е причинявало дискомфорт, погрешно диагностициран преди време в друго лечебно заведение като дискова херния.

Съвместната операция предхожда договора за сътрудничество между институциите, в които работят двамата специалисти. В бъдеще предстои академичен обмен на млади български и турски лекари, които ще получават и практическо обучение в страната на домакините си, разказа проф. Ставрев. Той обясни, че КОТ на УМБАЛ „Свети Георги” води преговори и за медицински туризъм с най-голямата ортопедична болница във Великобритания – Кралската национална ортопедична болница в Станмор (The Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore).

В края на лятото се очаква представители на английското лечебно заведение да посетят Клиниката по ортопедия и травматология за да се запознаят с работата. Във Великобритания извършването на планова операция става от 3 до 6 месеца. В България този срок е в пъти по-кратък, а и специалистите в КОТ на УМБАЛ „Свети Георги” имат множество специализации в страната и чужбина. Клиниката успешно си сътрудничи с клиничните звена към медицинските университети в Одрин, Турция, и Нагазаки, Япония.

При сключване на подобен договор в КОТ на УМБАЛ „Свети Георги” ще пристигат пациенти от Великобритания, чието лечение ще се заплаща от здравноосигурителните фондове на страната им.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов