Избрани Новини

Дъжд от злато на Световното първенство по корабомоделен спорт в Стара Загора

Това е най-посещаваното състезание в историята на световните първенства, смятат специалисти

Световното първенство по корабомоделен спорт Клас „С“ – настолни модели приключи с грандиозно награжданаве в Стара Загора, където в продължение на седмица бяха изложени 208 състезаващи се модела от 15 страни.

България спечели 20 медала, от които два златни, 13 сребърни и 5 бронзови, съобщи председателят на Българската федерация по корабомоделен спорт „Навига“ Евгени Генов. Двата златни медала са за капитана на националния отбор на България инж.Славян Арлев от Силистра и Любомир Ненов от Стара Загора. Арлев спечели златото с модел на френска военна шхуна от началото на 19-ти век, а Ненов с модел на тежката ветроходна фрегата "Белона". Двамата са работили върху моделите си близо 3 години.
„Това е успех, който надмина очакванията ми“, призна Евгени Генов. България е печелела повече злато единствено на Световното първенство през 2008 г. Яблонец, Чехия – 3 медала. С най-много злато от Световното първенство си тръгнаха отборите на Русия и Украйна. Златни медали спечелиха още корабомоделистите от Китай, Беларус, Хърватска и други.

Евгени Генов определи отминалото Световно първенство в Стара Загора и като едно от най-посещаваните в историята на корабомоделния спорт и сред първенствата с най-много участници. „По време на състезателната седмица преминаха хиляди посетители от цялата страна. Желаещите да разгледат моделите бяха толкова много, че в много моменти затрудняваха съдийската работа, но можем само да се радваме на подобен интерес“, посочи Генов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов