Избрани Новини

Гурбетчии превърнаха Долно Осеново в Ново Осеново

Симитлийското село Долно Осеново спокойно може да се прекръсти на Ново Осеново.

Построените в последните десетина години къщи вече са повече от старите. В момента десетки имоти са превърнати в строителни площадки. „Гурбетчиите ни са тук през лятната отпуска и гледат да вдигнат я нов дом, я етаж, я пристройка, я гараж", обясняват жителите на селото. На практика тук вече има два нови квартала, които се извисяват на баирите до населеното място. А то наистина е заприличало на модерна вилна зона. Не е случайно, че местните хора са го кръстили „Бевърли Хилс", пише "Стандарт". Новопостроените жилищни сгради и тези, които се строят в момента, са близо 100. В това число не влизат основните ремонти на голяма част от домовете, както и пристроените части към вече вдигнатите постройки. И цялото това строително чудо се дължи на гурбетчиите. Защото от 1600 жители 300 си изкарват прехраната в чужбина.

Осеновци се трудят най-вече в Испания и Португалия, доста по-малко са тези в Италия. Общото между тях е, че всеки месец пращат пари, за да вървят строежите.

„Всяка фамилия има най-малко по двама свои представители зад граница. Благодарение на нашите емисари из Европа в селото ни новите къщи никнат като гъби", хвали се селският кмет Бисер Сегменов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов