Избрани Новини

Разследването в "Ораново" продължава

Разследването на трагедията с четирима загинали въглекопачи в рудник „Ораново" в Симитли продължава повече от година

На 16 юли миналата година огромни кални маси се свлякоха в галерията, в която миньорите добивали въглища, пише в. „Стандарт“.

Още същия ден бяха намерени безжизнените тела на 45-г. Христо Младенов от село Полена и на 41-годишния Асен Стойнев от село Полето. Чак на 2 август, 18 дни след драмата, спасителните екипи стигнаха до другите им двама мъртви колеги Иван Лазаров, на 35 г., и Николай Михайлов, на 41 г., и двамата от село Крупник. Ден по-рано пък на 200 метра под земята в мината бе покосен от инфаркт шлосерът Асен Грънчаров.

„Няма как да забравим датата 16 юли. Лека им пръст на момчетата, жалко за хората. Дано никога повече не стават такива трагедии", каза управителят на рудник „Ораново" Валери Манов. Той уточни, че на семействата на загиналите миньори са им изплатени дължимите средства от направените застраховки „живот" на въглекопачите, които намериха смъртта си на работното място. Свещеник ще отслужи литургия в памет на загиналите на 16 юли към 13,00 часа, за да присъстват работниците и от двете смени в рудника. После ще има и молебен за здраве и благоденствие на колегите на четиримата убити от кална маса миньори.

Разследването все още не е приключило, заявиха от Окръжна прокуратура – Благоевград. В края на миналата година стана готова комплексната техническа експертизата. Вещите лица не откриха преки нарушения на здравословните и безопасни условия на труд в мината. Според тях трагедията е нямало как да бъде предвидена, а калният пробив е бил резултат от "трудно прогнозируемо съчетание по място и време на различни минно - геоложки и производствени условия". Техните заключения почти съвпаднаха с тези на поръчаната от концесионера Красимир Михайлов експертиза. Тя също оневини ръководството на рудника и направи извод, че инцидентът не е в резултат на човешка грешка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов