Избрани Новини

В Банско вземат незабавни мерки за парка, обсъждат ги с местните

На 14 август от 16.00 часа, в Тържествената зала на читалище „Н. Вапцаров“ – Банско, ще се проведе обсъждане на необходимостта от вземане на незабавни мерки, относно състоянието на съществуващата дървесна растителност в централната градска част/вкл. Градският парк/ на Банско.

През лятото на 2013г. се направи паспортизация на дълготрайната дървесна растителност, която включваше фитосанитарна оценка на отделните видове, тяхното номериране и вкарване на номерата в картотека, информират от пресцентъра на общината.

Установи се, че не малък дял от дълготрайната дървесна растителност е в напреднала възраст; болни, или в процес на изсъхване дървета. През последните години се наблюдават промени и влошаване на климатичните условия, което е предпоставка за нежелани последици.

Трябва да се вземе под внимание, че градският парк е изграден през 1958г. и голяма част от дърветата са достигнали своята кулминация на развитие. Това само по себе си предполага проектиране за реконструкция на насажденията. Необходимо е и пререшаване на откритите и закрити пространства.

Във връзка с посещаемостта на парка, особено през летния сезон, трябва да се вземат превантивни мерки за отстраняване на опасните дървета и оформяне короните на останалата растителност.

Озеленяването и запазването на ландшафтното богатство е един от приоритетите за община Банско.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов