Избрани Новини

Лозари и винари от Санданско с възможност за европари

Бюджетът по отворените вече мерки е в размер на 42 500 000 евро

Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) стартира прием на заявления по две мерки от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 - „Инвестиции в предприятия” и „Популяризиране на пазарите на трети държави”.

Районът на Кресна и Сандански е известен с производството на уникални за Пиринския край сортове като “Широка Мелнишка” ,”Керацуда” и “Рубин”. Десетки са производителите в Благоевградска област, които могат да се възползват от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018.

Дейностите, които ще бъдат финансирани по нея, са разделени в няколко мерки.  Те са „Преструктуриране и конверсия на лозя”, „Инвестиции в предприятия”, „Събиране на реколта на зелено” и „Популяризиране на пазарите на трети държави”. Бюджетът по отворените вече мерки е в размер на 42 500 000 евро за периода 2014-2018, или по 8 500 000 евро за всяка финансова година за мярка „Инвестиции в предприятия” и 7 500 000 евро, или по 1 500 000 евро за всяка финансова година за „Популяризиране на пазарите на трети държави”

Подпомагането по мярка „Инвестиции в предприятия” обхваща дейности за производството на лозаро-винарските продукти от гроздето до бутилирането и етикетирането на виното. Максималният размер на финансовата помощ е до 50% от стойността на действителните разходи за изпълнение на всяка конкретно определена дейност, като максималният размер на общите допустими разходи за един кандидат е левовата равностойност на 400 000 евро.

Финансова помощ по мярката могат да получат търговски дружества, професионални организации, организации на производители и междупрофесионални организации по смисъла на Закона за виното и спиртните напитки, държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса, както и притежатели на търговски марки, регистрирани съгласно изискванията на националното законодателство, прилагащи проекти, насочени към популяризиране на търговска марка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов