Избрани Новини

"Див огън" съсипва тютюневата реколта в Гоцеделчевско

Тютюнопроизводството се политизира, оплакват се производители

Неблагоприятните климатични условия са предизвикали болестта "див огън", засегнала голяма част от реколтата на тютюн в Гоцеделчевско. Това съобщи Радио "Фокус", цитирайки един от местните производители от бранша.

По думите му дъждовете и големите температурни амплитуди са съсипали голяма част от продукцията в равнините и полупланинските райони. Преминаването на температурата от 10 градуса през нощта до 30-35 през деня е предизвикало появата на "див огън" - бактерия, която образува по листата по-светли петна; впоследствие те изсъхват и цялото растение бива унищожено.

"Продукцията няма да е качествена, което съответно намалява изкупната цена и ако миналата година едва договаряхме първо качество за 5:50 лева, сега не знам какво ще се случи. Цената няма да е добра. Най-несправедливото е, че няма полза от труда ни, а ние, тютюнопроизводителите не вдигаме глава от работа, поливане, копаене, бране...", коментира производителят Иван Сабахлъков.

Кампанията по събирането на тютюна е в разгара си, но производителите са притеснени, добави той. Няма достатъчно сключени договори.

"Две-три фирми обикалят в региона, но сключват договори избирателно само с тези, които са гласували за определена политическа партия. Тютюнопроизводството се политизира, Господ да ни е на помощ и тази есен!", добави той притеснен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов