Избрани Новини

Община Благоевград отбелязва 111 г. от Илинденско-Преображенското въстание

С тържествена програма Община Благоевград ще отбележи 111 г. от Илинденско- Преображенската епопея

Честванията днес започват от 10.30 часа пред Народно читалище „Никола Вапцаров”, където ще бъде открита паметната плоча на Михаил Монев- български просветен деец и революционер. Тържествен молебен ще бъде извършен в храма „Въведение Богородично” от 11.00 часа, а половин час по-късно благоевградската общественост ще положи венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев. Празничната програма ще продължи с тържествен концерт от 12.00 часа на площад „Македония”. Участие ще вземат танцова формация „Астра”, ученици от Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, фолклорна формация „Мегдана” и Александрина Механджийска.

На 20 юли се навършват 111 г. от Илинденско – Преображенското въстание. То е организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация и обхваща  Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи. Потушено е жестоко. За да се спасят от отмъщението на турците, 30 000 бежанци само в Източна Тракия търсят спасение в днешната Бургаска област.

Равносметка за Илинденско- Преображенското въстание дава Христо Силянов, деец на ВМОРО:

 „... Въстанието в Битолско и Одринско беше масово. Целият народ се вдигна на крак и свърза съдбата си - живот, имот и чест - с изхода на борбата. Никое друго въстание на Балканите не струва в толкова късо време толкова много опустошения и невинни човешки жертви. В лицето на въстаналите Турция виждаше най-завършеното въплощение на българското бунтарство. Ето защо Илинденският подвиг е не само най-висшата точка на борческо напрежение в Македония, но и изкупителна дан на общия български стремеж към свобода“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов