Избрани Новини

Откриха паметна плоча на дееца на ВМРО Михаил Монев

Паметна плоча на Михаил Монев бе открита днес в Благоевград по повод 111-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание

Тя бе поставена на фасадата на Народно читалище „Никола Вапцаров” до паметната плоча на Иван Караджов по идея на ВМРО-Благоевград съвместно с община Благоевград. На  13 април тази година се навършиха 70 г. от смъртта на революционера, съобщиха от пресцентъра на общината.

Цветя пред паметния знак положиха зам.-кметът на община Благоевград Валери Смиленов, председателят на ВМРО-Благоевград Георги Васев, народният представител Даниела Савеклиева, политици, общественици и граждани.

„Михаил Монев Колев, наречен Мирчо, е деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Вътрешната македонска революционна организация”, припомни биографични данни за живота и делото на революционера председателят на ВМРО- Благоевград Георги Васев. Роден пред 1881 в Кратово, Монев е един от най-близките сътрудници на Тодор Александров. При избухването на Балканската война е в щаба на ІІІ българска армия. Носител е на орден „За храброст“. След Първата световна война участва активно във възстановяването на революционната организация под ръководството на Тодор Александров.

Монев е работил като чиновник в Горна Джумая и е избран за депутат в XXI Народно събрание от Демократическия сговор. Той е част и от драматичните процеси във ВМРО, довели до убийството на Тодор Александров през 1924 г. и Александър Протогеров през 1928 г. През 1932 година е избран за запасен член на Централния комитет на ВМРО. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов