Избрани Новини

Симитличани празнуваха Илинден край вековен дъб с целебна сила

На връх християнския празник Илинден жители, гости и приятели на симитлийска община се събраха край параклиса „Св. Илия”, съграден под вековен дъб с целебна сила. Свещеник отслужи празничната света литургия на Илинден, след което поръси казаните с курбан със светена вода. Миряни запалиха свещица за здраве и се докоснаха до стеблото на дъба, който, местните казват, че зарежда с енергия, оттърсва от лошо и болести. По обяд седнаха на обща трапеза под дебелата сянка на вековното дърво.

Традицията в Симитлийска община, вече повече от десетилетие е, миряни да почетат празника на Св. Пророк Илия край оброчището в село Ракитна, информират от Симитли. Местността високо в планината е известна с целебната си сила от незапомнени времена. Белег на оброчището е дъб, чиято възраст надхвърля 500 години. Под дебелата му сянка през 2003-та година местните съградили параклис с пари от дарения.

„От тук се вижда цял Пирин като на длан, не остава и кътче от западния дял на планината, което да ти убегне от погледа”, разказва кметският наместник на Ракитна Стефан Костов. Поверието, предавано от поколение на поколение, е, че мястото има целебна сила. В навечерието на празника на Св. Илия десетки вярващи нощуват под дъба. А в „прегръдките” на вековното дърво всеки се оттърсва от негативна енергия и неверни болести.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)