Избрани Новини

Общинските съветници заседават извънредно

Общински съвет – Благоевград се събира извънредно

Повод за заседанието е 60-ата годишнина от най-голямото в историята на Благоевград наводнение, взело 13 жертви и причинило непоправими за времето си разрушения.

На 2 юли 1954 г. река Джумайска Бистрица, която пресича града, полудява.

Воден талаз висок 5-6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и тиня, за минута залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. Тогавашната статистика за нанесените щети сочи - 13 жертви, 58 наводнени къщи, от които 31 напълно негодни за обитаване. На почетното заседание на ОбС - Благоевград ще бъдат поканени роднини и наследници на най-тежко пострадалите семейства от наводнението. По време на сесията ще бъдат наградени и участвали във възстановяването на града строители и доброволци.

Веднага след заседанието на местния парламент ще бъде открита и паметна плоча в знак на признателност към жертвите на стихията и гражданите, помагали при възстановителните дейности.

Ще бъде открита и изложба на фотоси и документи, запечатали страшната картина на наводнението и неуморния труд на мъже, жени и деца, работили денонощно за разчистването на града.

Извънредната общинска сесия ще започне в 10.00 часа на 23-ти юли с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на Никола Вапцаров, тъй като тогава се навършват 72 години от смъртта на поета.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов