Избрани Новини

Кръвният център: 200 кв. м. обслужват близо 2 млн. души през лятото

От здравното звено чакат от година финансиране на проект от държавата

Горещо и натоварено е лятото в кръвния център в Бургас, където в помещение от 200 квадратни метра се обслужва цялата област, както и най-големите курорти през сезона.

Близо 2 млн. души преминават през Бургаска област през месеците юли и август, когато съответно е и период с най-голям травматизъм.

От здравното звено имат и друг проблем, пред който се изправят дори и през зимата, а той е недостигът на кръвни продукти за нуждаещи се.

Преди години, когато това беше едно от задължителните дейности в държавни предприятия и казарми този проблем го е нямало. Сега, разчитайки на добрата съвест на гражданите лекарите правят всичко по силите си никой от нуждаещите се да не остане без нужното количество. 

Базата на единствения в региона Кръвен център е на повече от 44 години, без цялостен ремонт. Ръководството на Центъра е подготвило и придвижило проект към Здравното министерство, който обаче все още чака нужното му финансиране. Все още болницата се надява да получи и санитарен автомобил, с който при спешна нужда кръвните продукти да се пренасят бързо, обясниха от Кръвния център в града. Там продължават да се надяват на доброволците, а най-нужните групи са RH- 0-, B-, A-.

 

 

 

 

 

 

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов