Избрани Новини

С пиратки и музика гонят дивите прасета в Марулево

Диви прасета от години тормозят жителите на благоевградското село Марулево

Местните жители обаче са намерили странно ефективен начин да се справят с проблема.

В Марулево шансът да срещнете повече диви прасета, отколкото хора е почти стопроцентов. Жителите на селото обясняват, че след края на ловния сезон дивите прасета остават на територията на селото, а не в планината. „Проблемът е, че остават на свобода и ходят по градините и плашат хората. Виждали сме ги, много пъти сме ги виждали, особено като започне да се мръква и тръгват като кучетата по улиците ще вървят. Големи са, това са над 200 кила прасета”, разказват в селото.

„Всяка вечер меткаме по 2-3 пиратки от тоя сорт, за да може да ги прогоним да спим спокойно”, разказва един от местните пред bTV.

Той допълва, че разполагат и с капани, но не ги използват, за да не се хване някое куче в тях. „Ако разберат, че си хванал у капан прасе, ке те вкарат у затвору за убиване на прасе, сега е забранен сезону за убиване”, обясняват още в Марулево.

„Аз съм поставял въпроса до сега на ловджиите и пред други хора, но казват есента, кога им е сезона. От доста години, поне 5 или 6, има такъв проблем. Цяла година труд и накрая за какво? Да храним прасетата”, възмутен е и кметският наместник Александър Парашкански.

Той е недоволен, защото ловците обещават да се намесят чак в ловния сезон, но тогава цялата реколта от картофи и царевица щяла да бъде унищожена.

„Една част от градината е изровена, напълно унищожена и аз съм го засадил с втора реколта. Аз тука съм се родил това ми е родното място, няма къде другаде да отида, това е положението”, категоричен е местен мъж.

Хората в Марулево се притесняват и за собствената си сигурност, освен за реколтата. „И да стане проблем и да викаш няма кой да те чуе? Кой ще те чуе тука, тука пушката трябва да ти е в ръката”, категоричен е възрастният жител на Марулево.

Накрая той показва по какъв начин се предпазва от нападенията на дивите прасета, като най-напред пуска старото радио. „Да свири, да има аларма, може и да има значение. И тука го оставяме вечер да свири, да има музика, да може да се плашат. И други къщи пускат музика и слушаме. Пускаме и 3-4 пиратки и лягаме да спим, това е играта. Тука селски живот е така”, казва човекът от Марулево.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов