Избрани Новини

Радиоактивна вода тече от чешмите в Кръстилци, водопроводът незаконен

Радиоактивна вода тече от чешмите в санданското село Кръстилци

Това установи проверка на РЗИ – Благоевград. В края на април местните забелязали, че водата има странен цвят и мирис и подали сигнал в здравната инспекция.

„Взетите проби показаха завишени радиологични показатели, което наложи спиране на водоподаването“, заяви главният секретар на РЗИ д-р Мария Станчева, цитирана от "Инфомрежа". На 16 юни директорът на инспекцията д-р Лена Павлова издала заповед за спиране на водата, която е връчена на кмета на община Сандански Андон Тотев.

Градоначалникът е санкциониран и с три акта заради водопровода в Кръстилци, който се оказа незаконен.

„Този водопровод е изграден без необходимото разрешително за строеж и без проектът да е одобрен от общинската администрация. Не разбирам защо здравната инспекция санкционира нас, а не водното дружество“, коментира градоначалникът, който бе категоричен, че ще обжалва в съда наложените му административни наказания.

Според Тодор Гикенски водата в селото не е радиоактивна.

„Хората цял живот са пили от тая вода и всички са дълголетници, а сега изведнъж – идват от РЗИ и спират кранчето. Дори да не става за пиене, можеше да им я оставят поне за битови нужди. Това, което правят, е престъпление“, каза Гикенски, чиито корени са от Кръстилци.

Водопроводът е построен преди 6 месеца. По думите на Гикенски от дружеството са взимали два пъти проби от водата, които са били в нормата. „Общината ни предостави материалите, а ние осигурихме техниката, как ще е незаконен водопроводът“, недоумява той.

В момента в селото живеят около 15 души. Повечето са пенсионери. Въпреки наложената забрана, някои от тях продължават да си наливат вода от двете стари чешми в селото.

В края на миналата седмица пък, незнайно от кого, водата в Кръстилци отново била пусната.

„Кой ще носи отговорност за живота и здравето на хората?“, попита риторично д-р Станчева, която увери, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)