Избрани Новини

Откриват паметна плоча в чест на Кръстю Златарев на ГКПП Златарево

През 2014 г. се навършват 150 години от рождението на героя от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война

Днес в 12.00 часа, ще бъде открита паметна плоча в чест на генерал-лейтенант Кръстю Златарев, чието име носи граничният пункт Златарево. През 2014 г. се навършват 150 години от рождението на героя от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Паметникът е изграден с дарения на митнически служители, работещи на пункта.

ГКПП Златарево на българо-македонската граница е изграден на мястото, където по време на Първата световна война е бил разположен щабът на 11-та пехотна македонска дивизия, откъдето ген. Златарев ръководи бойните действия. До този момент на пункта липсваше паметен знак, който да отбелязва това историческо място.

Ген. Златарев е един от най-славните български военоначалници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. В периода 1912 - 1913 г. е командир на 29-ти пехотен Ямболски полк при Лозенгард и Чаталджа и на 3-та Рилска бригада при Кукуш и Горна Джумая по време на Балканската и Междусъюзническата война, началник на 11-та пехотна македонска дивизия в боевете при Удово, Валандово, Горно и Долно Чичово, Уланци, Богданци, Гевгели, Струма и Беласица по време на Първата световна война. Генерал Златарев загива на 16 април 1925 г. при атентата в църквата „Св. Неделя" в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)