Избрани Новини

Гръцки вирус "напада" млади жени, носи им бронхит

Животът

31-07-2014, 09:31

Снимка:

bolime.net

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бум на болни с бронхит

Гръцки вирус носи и бронхит

Гръцки вирус носи след себе си бронхит и се разпространява предимно сред млади жени, отишли с приятели на почивка, или семейства с деца, съобщиха лекари от столични ДКЦ и от кабинетите на ВМА, цитирани от Дарик.

Дихателната инфекция започва с болки в гърлото, а ако не се вземат мерки, слиза към белите дробове и се отключва бронхит. Болестта "държи" болните на легло повече от седмица.

"Тъй като много от хората се самолекуват, не разполагаме с точна статистика. Но категорично много българи се връщат от южната ни съседка, повалени от дихателен или ентеровирус", каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според последните данни на НСИ през юни тази година в Гърция са отишли 61 489 българи, от тях 10 104 на почивка или на екскурзия, 17 898 - заради служебен ангажимент, уточнява „Труд". Останалите 33 487 не са посочили причината за пътуването си.

"Струпването на големи маси от хора като това край морето благоприятства за лесно предаване на зарази", уточни д-р Кунчев. Овладяването на летните вируси е симптоматично, т.е. изписват се медикаменти срещу болките и инфекцията в гърлото, дават се укрепващи лекарства.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов