Избрани Новини

Община Разлог се развива с два проекта за местно развитие

Двата проекта са на обща стойност 186 426,65 лв.

Държавен фонд „Земеделие” e одобрил за финансиране две проектни предложения на Община Разлог по Стратегията за местно развитие към СНЦ „МИГ - Разлог“. Двата проекта са на обща стойност 186 426,65 лв.

За единия от тях – „Изграждане на автоматизирана подземна напоителна система в централния градски парк на град Разлог”, на 13.05.2014 г. бе подписан тристранен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Проектът е на стойност 62 296,54 лв. и предвижда изграждане на цялостна автоматизирана поливна система на централния парк в град Разлог, която ще осигури оптимално, екологосъобразно и икономически изгодно поддържане на тревните площи, цветните фигури и храстовата растителност на паркова площ от 24 440 кв.м. посредством цялостна система с вградени подземни дефлекторни роторни разпръсквачи и капково напояване, информират от пресцентъра на общината.

Одобреният втори проект на Община Разлог „Съхраняване и възстановяване на материални и духовни образци на древното тракийско културно наследство в Разлог“ предвижда възстановка на каменни полочи от светилище, открито в м. „Столоватец“ край Разлог. Копие на културно-историческата находка ще бъде експонирано по атрактивен начин във формата на слънце с цветни и метални елементи в централната градска част на Разлог (градинката пред Народно читалище „15.ІХ.1903-1909г.”). Новата туристическа атракция ще представлява адаптирани копия в оригинални размери на археологическите находки – каменни плочи с надписи и рисунки от времето на траките. Оригиналните плочи се намират в световни музеи и създаването на копие е единственият начин те да бъдат представени и то в близост до района, в който са открити. Включени са и дейности за представяне и реклама на новосъздадената атракция.

Предвижда се провеждане на двудневно семинарно обучение за 14 представители на местните читалища и музеи на тема: „Осъществяване на проучвателска и събирателска дейност: материалното и нематериалното наследство на древните траки; култът към слънцето и кукерите“. Приключването на проекта ще бъде отбелязано с провеждане на еднодневен културен форум – заключителна конференция с етнографска изложба и представяне на песенни и образно-словесни фолклорни образци от тракийското културно наследство, на която ще бъдат поканени представители на национални и регионални музеи, образователни институции, институти, Национален институт за недвижимо културно наследство, представители на целевите групи по проекта, етнографи, учени – историци.

По проекта ще бъде закупена и мобилна модулна сцена, която ще бъде използвана за празнични събития и прояви от културния календар на населените места от общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов