Избрани Новини

2000 души се събраха на родова среща, върнаха се към Илинденската епопея

В съботния ден местността „Св. св. Кирил и Методий”, над село Обидим, събра близо 2000 човека от цялата страна

На всеки пет години обидимци и техните близки, разпръснати по България и света, се срещат на това място, за да се върнат към корените си и да отбележат величавата епопея на Илинден.              

Радостното е, че този път те завариха селото напълно преобразено. Факт, отбелязан справедливо в словото на кмета на селото Марияна Зинкова. Думите й бяха посрещнати  възторжено от съборяните. Заслужени аплодисметни получи и кметът на община Банско Георги Икономов, който поздрави присъстващите за тази прекрасна традиция. На поляната пред параклиса „Св. св. Кирил и Методий” се извиха огромни български хора, които продължиха през целия ден, информират от пресцентъра на общината.

В неделя, в местността „Чалин валог”, банскалии и техните гости почетоха Денят на Пирин и годишнината от Въстанието. Заслуга за чудесния празник  имаха и самодейните състави от читалище „Никола Вапцаров”- Банско.

Денят ще се запомни с надигравания, хора, песни и добро настроение. В своето слово кметът на общината подчерта приноса на банскалии във Въстанието. Техният  непокорен дух, каза той, е жив и днес  в душите на хората, родени и израснали в подножието на величествената Пирин планина.

Близо десет дни община Банско отбелязва саможертвата на Илинденци. На 10 август 2014 г., на хижа „Гоце Делчев”, над Добринище приключват честванията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов