Избрани Новини

Логодаж разпъва софра, посреща Националния фестивал "Пъстра трапеза"

В най-горещия месец от лятото - август, красивото селище Логодаж разпъва гостоприемна софра, за да посрещне Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза“. За пореден път шеф Пеньо Иванов ще предизвика фантазията на местните жители и гостите на региона, като ги кани да покажат майсторлъка си в кулинарните традиции на изложба.

Празникът на традициите, фолклора и занаятите е днес и ще се състои в двора на училището в Логодаж с начален час 11:00. За да се случи той, ръка си подават организаторите от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 и шеф Пеньо Иванов, кметството в с. Логодаж и Народно читалище „Иван Чаушки-1934“, информират организаторите от "Пъстра трапеза". Логодаж – селище с хилядолетни традиции, древна и богата история и изключително красива природа, не за първи път посреща фестивала „Пъстра трапеза“. А жителите на селото са участвали много пъти и в други издания на фестивала и са печелили награди с прекрасните и вкусни гозби, направени от тях.

Сега в кулинарната изложба, освен жителите на Логодаж, ще се включат и участници от с. Бачево, с. Скребатно, Бобошево, Лешко, Селище, Българчево, Клисура и Обел, Бело поле, Рилци, Клуб на жените Благоевград и други.

Шеф Пеньо Иванов, който е признат майстор на традиционните гозби, ще приготви вкусни ястия и на професионалната си кухня, с които ще нагости всички.

Една от изненадите във фолклорната програма е участието на естрадния изпълнител Стефан Митров, който ще поздрави гостите с любими хитове от репертоара си. Ще се включат и фолклорни състави от България и Македония и

Сред атракциите на събитието ще бъде и „Чаршията на занаятите” – мястото, където майстори-занаятчии ще демонстрират уменията си и всеки от гостите ще може да се включи. Сред майсторите там ще бъде и Славчо Змияров – ножар, който е номиниран за наградата „Пазител на традициите“ 2014.

За най-малките гости на празника е традиционния детски пленер, където те ще могат да дадат воля на таланта си и да нарисуват любимите си гозби.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)