Избрани Новини

Трикове, за да не пресолите манджата

Разбира се, че на всеки се случва неволно да пресоли гозбата, дори и на най-опитните готвачи

Сега ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да спасите пресолените ястия и няма да се налага да изхвърляте храната.

Пресолили сте супата? Спокойно! Грешката е поправима. Изсипете в чиста кърпа чаша ориз или брашно, завържете и пуснете "чувалчето" в бульона. Нека се вари известно време. Оризът и брашното поемат солта.

Друг вариант е да добавите в супата макаронени изделия.

Пресоления бульон направете на супа. Така продуктите, които добавите, ще поемат от солта и ястието ще бъде нормално на вкус.

Ако не желаете да приготвяте супа, просто сложете един разбит белтък в бульона - той веднага ще поеме излишната сол. След това го извадете с помощта на решетъчна лъжица или прецедете течността.

Ако сте пресолили вече готовата супа, може да добавите малко суров лук. Той няма да развали вкуса й и тя няма да бъде толкова солена.

Ако сте сложили прекалено много сол в супата, която още се приготвя, пуснете в нея няколко картофа, завързани в марля. Когато се сварят, ги извадете.

Вкусът може да се подобри и с помощта на малко захар. Ако сложите в пресоленото ястие 0,3 чаена лъжица захар, вкусът ще се омекоти и няма да бъде така солен.

Това са съвети за супите и бульоните. А какво да правим с пресолените месо и риба?

Направете сос, в който да сложите месото или рибата и ги варете в него известно време. Ако парчето месо е голямо, нарежете го.

Ако сте пресолили каймата, добавете малко хляб, картоф или сварен ориз.

Разбира се, пресоленото ястие може да се "поправи" и като увеличите неговото количество. Ако правите рагу, сложете още зеленчуци, например.

И завършваме със съвети, които не са свързани с пресоляването, но пък може да ви бъдат от полза:

За да се запази солта в солницата суха и да не се овлажнява, сложете няколко зърна ориз в нея.

Към месния бульон се добавя сол 30 минути, преди да приключи варенето му, в рибен солта се слага, преди да започне процесът на варене, а ако бульонът е гъбен - подсолете, след като сварите.

Източник: framar.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов