Избрани Новини

Областният на Кюстендил и екипът му поеха шефство над паметник

Служители от областна администрация се погрижиха за чистотата около паметника в Цървена ябълка, община Кюстендил

Паметникът е на загинали във войните от 1912-1945 година. Целта на инициативата е бъдат стимулирани ученици, неправителствени организации и граждански сдружения да поддържат различните видове военни паметници на територията на област Кюстендил, както и да се поощри  изучаването на тяхната история. 

Инициатива  още е насочена към познаване и опазване на историческите старини, не само като паметници на материалната култура, но и като предаване на знание от поколение на поколение, което е свързано с националното ни достойнство, духовност и традиционни български ценности, информираха от Областна администрация-Кюстендил. „По този начин целим да дадем пример на учениците да се запознаят с историята на избран по тяхно желание паметник и да съдействаме за военно -патриотичното възпитание“, каза областният управител Иван Каракашки.

Предложението за включване към тази родолюбива инициатива е взето на заседание на Областната комисия „Военни паметници”- Кюстендил и е разпратено до всички училища, държавни структури и неправителствени организации на територията на Област Кюстендил. Дейностите по инициативата включват не само почистване, но и други – като конкурси, открити уроци, изложби, радиопредавания, проучвателна дейност и т.н.

Като заключителен етап Областна администрация Кюстендил предвижда създаване на обща презентация за всички паметници картотекирани паметници в област Кюстендил, която ще публикува на интернет страницата на администрацията. 

Списък на Регистъра на военните паметници в Кюстендилска област може да бъде намерен на интернет страницата на областна администрация. Изборът на паметник  може  да обхване и  такъв, свързани с Руско-турската война 1877-1878 г., както и всички паметници, свързани с исторически събития в съответния район, личностите и историческият им принос за България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)